Składniki:
- 5 gruszek
- 1 litr wody
- 1 szklanka cukru
- 1 gwiazdka anyżu
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 1 laska cynamonu (można użyć sypkiego 1/4 łyżeczki)
- 120 g masła
- 4 jajka
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 100 g zmielonych migdałów
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g gorzkiej czekolady (może być pół na pół z mleczną)
- **można dodać 50 ml likieru migdałowego amaretto
- 100 g czekolady gorzkiej (może być pół na pół z mleczną)
- 60 ml śmietanki 30% lub 36%
- likier amaretto (niekoniecznie)
Do garnka nalać wodę, dodać cukier, przyprawy i sok z cytryny, zagotować i doprowadzić do rozpuszczenia się cukru. Gruszki obrać ze skórki i usunąć tak zwane ogryzki ze środka i włożyć do wywaru. Gotować ok. 10 minut, nie dłużej na małym ogniu (będą się jeszcze piekły w piekarniku, więc uważajcie żeby się nie rozgotowały). Gruszki wyjąć i odsączyć.
Ciasto:
- W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę i likier** Jeśli będzie miało gładką lejącą konsystencje odstawić do wystudzenia.
- Mikserem utrzeć masło z cukrem, do otrzymania puszystej masy. Ucierając dodawać jajka, dodać wystudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia. Do masy dodać przesiane sypkie kakao z mąką i proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać.
- Okrągłą formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić gruszki w losowych miejscach aby stały na blasze.
- Zalać ciastem gruszki w formie, ewentualnie wyrównać ciasto.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
- W garnuszku umieścić śmietankę i likier**, podgrzać do wrzenia i dodać połamaną czekoladę, wszystko wymieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zacznie gęstnieć można polać wystudzone ciasto.
Smacznego :-)
#gruszka #ciasto #czekoladowe #słodkości #czekolada #ciasto czekoladowe #ciasto z gruszkami
Komentarze
Prześlij komentarz