Składniki: /na 2 formy keksówki

- 0,5 kg łopatki bez kości
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 400 g boczku świeżego (mało tłustego)
- włoszczyzna
- cebula 3 sztuki
- 2 jajka
- majeranek (garść)
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa (niecałe pół łyżeczki)
- masło i bułka tarta do posmarowania formy
- oliwa lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Boczek obrać ze skóry i ewentualnych kostek.
- Warzywa obrać i opłukać wraz z łopatką i boczkiem, ugotować w garnku opłukane mięso z włoszczyzną do miękkości w osolonej wodzie.
- W tym czasie wątróbkę obrać z białych błonek i usmażyć na tłuszczu z cebulą pokrojona w piórka, po usmażeniu doprawić solą i pieprzem (pamiętajcie, aby wątróbkę solić na końcu kiedy się usmaży, inaczej będzie twarda).
- Ostudzone i ugotowane mięso wraz z wątróbką z cebulką i włoszczyzną zmielić przez maszynkę przynajmniej 2 razy. Powstałą masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
- Wbić 2 jajka i wymieszać. Wsadzić do wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą formy keksowej. Piec w 180 stopniach 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.
Smacznego :-)
#inne #pasztet domowy #pasztet
Komentarze
Prześlij komentarz