Pasztet domowy



Składniki: /na 2 formy keksówki


  • 0,5 kg łopatki bez kości
  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 400 g boczku świeżego (mało tłustego)
  • włoszczyzna
  • cebula 3 sztuki
  • 2 jajka
  • majeranek (garść)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa (niecałe pół łyżeczki)
  • masło i bułka tarta do posmarowania formy
  • oliwa lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:
  1. Boczek obrać ze skóry i ewentualnych kostek. 
  2. Warzywa obrać i opłukać wraz z  łopatką i boczkiem, ugotować w garnku opłukane mięso z włoszczyzną do miękkości w osolonej wodzie.
  3. W tym czasie wątróbkę obrać z białych błonek i usmażyć na tłuszczu z cebulą pokrojona w piórka, po usmażeniu doprawić solą i pieprzem (pamiętajcie, aby wątróbkę solić na końcu kiedy się usmaży, inaczej będzie twarda)
  4. Ostudzone i ugotowane mięso wraz z wątróbką z cebulką i włoszczyzną zmielić przez maszynkę przynajmniej 2 razy. Powstałą masę doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. 
  5. Wbić 2 jajka i wymieszać. Wsadzić do wysmarowanej masłem i opruszonej bułką tartą formy keksowej. Piec w 180 stopniach 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.

Smacznego :-)


#inne #pasztet domowy #pasztet

Komentarze

Translate