- kapusta pekińska
- duży jogurt naturalny (ok.400 g)
- 2 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy konserwowej
- cukier 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz
- mały słoiczek ogórków konserwowych
- 500 g piersi z kurczaka lub polędwiczek
- przyprawa do gyrosa
- oliwa do smażenia
- Kurczaka umyć, obrać z błonek i pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie z przyprawą do gyrosa. Po usmażeniu wyjąć z tłuszczu i odstawić do przestygnięcia.
- Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać i odstawić do lodówki, aby się "przegryzł" na ok. 30 minut. Kapustę poszatkować w kosteczkę lub paski, ogórka pokroić w drobną kostkę i odcedzić kukurydzę z puszki.
- Na dno przejrzystego naczynia włożyć usmażonego kurczaka, polać go przygotowanym sosem czosnkowym (można też polać porcją ketchupu) na to wrzucić poszatkowana kapustę, posypać kukurydzą i pokrojonym ogórkiem.
Smacznego :-)
#fit #sałatki #kurczak #gyros
Komentarze
Prześlij komentarz