Sałatka gyros

Składniki:
  • kapusta pekińska
  • duży jogurt naturalny (ok.400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • mały słoiczek ogórków konserwowych
  • 500 g piersi z kurczaka lub polędwiczek
  • przyprawa do gyrosa 
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, obrać z błonek i pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie z przyprawą do gyrosa. Po usmażeniu wyjąć z tłuszczu i odstawić do przestygnięcia. 
  2. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i cukrem, wymieszać i odstawić do lodówki, aby się "przegryzł" na ok. 30 minut. Kapustę poszatkować w kosteczkę lub paski, ogórka pokroić w drobną kostkę i odcedzić kukurydzę z puszki.
  3. Na dno przejrzystego naczynia włożyć usmażonego kurczaka, polać go przygotowanym sosem czosnkowym (można też polać porcją ketchupu) na to wrzucić poszatkowana kapustę, posypać kukurydzą i pokrojonym ogórkiem.


Smacznego :-)


#fit #sałatki #kurczak #gyros

Komentarze

Translate