Zupa krem z kalafiora i pora



Składniki:
  • pół kalafiora (200 g)
  • 1 średni por
  • ćwiartka cebuli
  • ząbek czosnku
  • grzanki razowe
  • koperek do smaku lub pietruszka do dekoracji
  • masło do smażenia
  • szklanka bulionu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  1. Kalafior i pora gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. 
  2. Usmażyć na oliwie z oliwek pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i cebulkę.
  3. Wyjąć warzywa do mniejszego garnka, dodać usmażoną cebulkę z czosnkiem, dolać 1 szklankę gorącego bulionu i zmiksować na gładki krem (jeśli będzie za gęste, dolać więcej bulionu). 

Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.


#kalafior #por #zupa #krem #obiad

Komentarze

Translate