Ciasteczka francuskie z jabłkiem


Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 średniej wielkości twarde i słodkie jabłka
  • 150 ml świeżego soku jabłkowego 100%
  • budyń waniliowy (20 g) bez cukru
  • 1-2 łyżek cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny, odłożyć. 
  2. Połowę soku ugotować w garnku z cukrem, do drugiej połowy wsypać budyń i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dolać do gotującej się wody energicznie mieszając. 
  3. Powstałą masę dodać do jabłek, wymieszać ze szczyptą cynamonu i zostawić.
  4. Ciasto francuskie pokroić na 8 równych kawałków i nałożyć na nie jabłka, zamknąć ciasto przyciskając krawędzie widelcem. Naciąć złożone porcje na wierzchu nożem, aby para z farszu odparowała (2 nacięcia). Posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka spożywczego i włożyć do nagrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 220 stopni i piec ok. 10-15 minut do zrumienienia.

Smacznego :-)


#ciasta #ciasto francuskie #ciasto francuskie z jabłkiem



Komentarze

Translate