Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 3 średniej wielkości twarde i słodkie jabłka
- 150 ml świeżego soku jabłkowego 100%
- budyń waniliowy (20 g) bez cukru
- 1-2 łyżek cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny, odłożyć.
- Połowę soku ugotować w garnku z cukrem, do drugiej połowy wsypać budyń i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dolać do gotującej się wody energicznie mieszając.
- Powstałą masę dodać do jabłek, wymieszać ze szczyptą cynamonu i zostawić.
- Ciasto francuskie pokroić na 8 równych kawałków i nałożyć na nie jabłka, zamknąć ciasto przyciskając krawędzie widelcem. Naciąć złożone porcje na wierzchu nożem, aby para z farszu odparowała (2 nacięcia). Posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka spożywczego i włożyć do nagrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na 220 stopni i piec ok. 10-15 minut do zrumienienia.
Smacznego :-)
#ciasta #ciasto francuskie #ciasto francuskie z jabłkiem
Komentarze
Prześlij komentarz