Kurczak po seczuańsku



Składniki:
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • świeży szczypiorek do posypania
  • sezam (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę lub paski. Marchew i paprykę pokroić w zapałki, cebulę i czosnek drobno posiekać.
  2. Kurczaka doprawić papryką, chilli, pieprzem, solą, dodać sos sojowy i mąkę kukurydzianą, wymieszać i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
  3. Do usmażonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę i marchewkę, podsmażyć ok. 3 minuty, następnie zalać 1 szklanką wody, dodać miód, starty imbir i ketchup i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale chrupkie. Ewentualnie doprawić do smaku.
  4. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną energicznie mieszając, jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Podawać z ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :-)

Komentarze

Translate