Składniki:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 białej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 cm korzenia imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- świeży szczypiorek do posypania
- sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę lub paski. Marchew i paprykę pokroić w zapałki, cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Kurczaka doprawić papryką, chilli, pieprzem, solą, dodać sos sojowy i mąkę kukurydzianą, wymieszać i usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy.
- Do usmażonego mięsa dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę i marchewkę, podsmażyć ok. 3 minuty, następnie zalać 1 szklanką wody, dodać miód, starty imbir i ketchup i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie, ale chrupkie. Ewentualnie doprawić do smaku.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną energicznie mieszając, jeśli będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Podawać z ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz