Pierogi leniwe



Składniki:
  • ok. 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:
  1. Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść widelcem, aby nie było grudek.  
  2. Rozgnieciony ser wymieszać z jajkami i przesianą mąką pszenną oraz ziemniaczaną i solą. 
  3. Na desce opruszonej mąką uformować wałeczek, lekko przycisnąć, pokroić na ukośne kawałki, wrzucić do gotującej, osolonej wody. 
  4. Gotować dopóki kluski nie wypłyną na powierzchnię.
Można podawać na słodko z cukrem, cynamonem lub z tartą bułką podsmażona na maśle.

Smacznego :-)

#leniwe #pierogi #pierogi leniwe #obiady #kluski

Komentarze

Prześlij komentarz

Translate