Mięso:
- 500 g pałek lub polędwiczek z kurczaka
- płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- złocista przyprawa do kurczaka (opcjonalnie, jeśli ją używacie pomińcie dodanie soli, gdyż przyprawa już jest słona)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 150 ml mleka lub maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- pieprz
- olej do smażenia
Panierka:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Mięso doprawić przyprawami i odstawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc.
- Rozgrzać olej w garnku lub frytownicy do temperatury 180 stopni C.
- Połączyć składniki na ciasto oraz panierkę w 2 osobnych miskach.
- Kawałki kurczaka obtaczać w cieście, a następnie w mieszance na panierkę i smażyć w głębokim oleju - pałki z kurczaka 18 minut, polędwiczki 7 minut.
- Po wyjęciu, mięso odstawić na kratkę do przestudzenia, a następnie chrupać w towarzystwie frytek lub ulubionego sosu.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz