Kurczaki à la KFC




Składniki:

Mięso:
  • 500 g pałek lub polędwiczek z kurczaka 
  • płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz 
  • złocista przyprawa do kurczaka (opcjonalnie, jeśli ją używacie pomińcie dodanie soli, gdyż przyprawa już jest słona)
Ciasto
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 150 ml mleka lub maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 
  • pieprz
  • olej do smażenia
Panierka:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
Przygotowanie:
  1. Mięso doprawić przyprawami i odstawić na 3 godziny lub najlepiej na całą noc. 
  2. Rozgrzać olej w garnku lub frytownicy do temperatury 180 stopni C. 
  3. Połączyć składniki na ciasto oraz panierkę w 2 osobnych miskach. 
  4. Kawałki kurczaka obtaczać w cieście, a następnie w mieszance na panierkę i smażyć w głębokim oleju - pałki z kurczaka 18 minut, polędwiczki 7 minut. 
  5. Po wyjęciu, mięso odstawić na kratkę do przestudzenia, a następnie chrupać w towarzystwie frytek lub ulubionego sosu. 

Smacznego :-)





Komentarze

Translate