Składniki: / na 4 porcje
- 700 - 800 g polędwiczek z kurczaka
- 4 łyżki masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżki świeżej pietruszki
- kilka plasterków cytryny (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, jeśli polędwiczki są zbyt duże, pokroić na mniejsze paski, doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć paski kurczaka. Po usmażeniu zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na bok.
- Na tłuszcz, który pozostał na patelni wrzucić przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, paprykę wędzoną oraz płatki chilli i podsmażyć ok. 30 sekund, aż czosnek uwolni swój aromat, następnie wlać wino (jeśli używamy) i zagotować. Po odparowaniu alkoholu wlać bulion i zagotować.
- Na patelnię wrzucić kurczaka i obtoczyć w powstałym sosie, posypać posiekaną pietruszką i ozdobić plasterkami cytryny.
Smacznego :)
#kurczak, #czosnkowy kurczak, #obiad, #czosnek
Komentarze
Prześlij komentarz