Czosnkowy kurczak


Składniki: / na 4 porcje
  • 700 - 800 g polędwiczek z kurczaka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • kilka plasterków cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, jeśli polędwiczki są zbyt duże, pokroić na mniejsze paski, doprawić solą i pieprzem. 
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć paski kurczaka. Po usmażeniu zdjąć kurczaka z patelni i odłożyć na bok. 
  3. Na tłuszcz, który pozostał na patelni wrzucić przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, paprykę wędzoną oraz płatki chilli i podsmażyć ok. 30 sekund, aż czosnek uwolni swój aromat, następnie wlać wino (jeśli używamy) i zagotować. Po odparowaniu alkoholu wlać bulion i zagotować. 
  4. Na patelnię wrzucić kurczaka i obtoczyć w powstałym sosie, posypać posiekaną pietruszką i ozdobić plasterkami cytryny. 
Czosnkowego kurczaka można podawać z chlebkiem naan, bagietką czosnkową, chlebkiem pita z dodatkiem sosu czosnkowego, ryżem, lub jako dodatek do sałatki.

Smacznego :)

#kurczak, #czosnkowy kurczak, #obiad, #czosnek

Komentarze

Translate