Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 3 litry bulionu
- 200 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 3 duże ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kapustę odcisnąć z soku, (zostawić sok w miseczce na sam koniec gotowania kapuśniaku) poszatkować ją na desce i wrzucić do garnka, zalać częścią bulionu tak, aby przykrywał on całą kapustę, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować do miękkości ok. 40 minut.
- Boczek pokroić w kostkę, marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Obrać ziemniaki i cebulę i pokroić w drobną kosteczkę.
- Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać ziemniaki oraz marchew i pietruszkę, smażyć ok 5 minut, zalać resztą bulionu i gotować warzywa do miękkości.
- Na osobnej patelni usmażyć wędzony boczek.
- Gdy kapusta będzie miękka wrzucić do niej ugotowane warzywa z bulionem oraz usmażony boczek, doprawić resztą przypraw i gotować jeszcze ok 10 minut.
- Na koniec wlać sok z kapusty, zagotować.
Smacznego :)
#kapuśniak #zupa #kiszynkabycz #kiszona kapusta
Komentarze
Prześlij komentarz