Kapuśniak



Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 litry bulionu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  1. Kapustę odcisnąć z soku, (zostawić sok w miseczce na sam koniec gotowania kapuśniaku) poszatkować ją na desce i wrzucić do garnka, zalać częścią bulionu tak, aby przykrywał on całą kapustę, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować do miękkości ok. 40 minut. 
  2. Boczek pokroić w kostkę, marchew oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Obrać ziemniaki i cebulę i pokroić w drobną kosteczkę. 
  3. Na oliwie zeszklić cebulę, następnie dodać ziemniaki oraz marchew i pietruszkę, smażyć ok 5 minut, zalać resztą bulionu i gotować warzywa do miękkości.
  4. Na osobnej patelni usmażyć wędzony boczek. 
  5. Gdy kapusta będzie miękka wrzucić do niej ugotowane warzywa z bulionem oraz usmażony boczek, doprawić resztą przypraw i gotować jeszcze ok 10 minut. 
  6. Na koniec wlać sok z kapusty, zagotować. 
Smacznego :)

#kapuśniak #zupa #kiszynkabycz #kiszona kapusta

Komentarze

Translate