Składniki:
- 3 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 litry bulionu
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół papryczki chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cm świeżego imbiru (lub pół łyżeczki w proszku)
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kukurydzę odcedzić z wody, podsmażyć na maśle w wysokim garnku.
- Do usmażonej kukurydzy dolać bulion, zagotować.
- W międzyczasie obrać ziemniaki i dodać do garnka wraz przyprawami i posiekaną papryczką chilli.
- Całość gotować ok 30 minut, po tym czasie całość zblendować na gładki krem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z kwaśną śmietaną, posypując papryką i posiekaną papryczką chilli.
Smacznego :)
#kukurydza #krem kukurydziany #krem z kukurydzy #zupa #corn #
Komentarze
Prześlij komentarz