Lasagne bolognese



Składniki:


  • ok. 20 płatów makaronu lasagne
  • 150 g tartego parmezanu 
Na sos boloński:
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 biała cebula
  • 150 g boczku wędzonego lub surowego
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wytrawnego czerwonego lub białego wina
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 250 ml bulionu drobiowego lub wołowego
  • 3 łyżki oliwy do smażenia 
  • sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
  • 600 ml mleka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 4 łyżki masła
Przygotowanie:

Sos boloński:
  1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, cebulę i seler naciowy oraz boczek pokroić w kostkę. 
  2. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać startą marchewkę oraz seler naciowy. Odłożyć.
  3. Na osobnej patelni usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek, dodać mięso i smażyć do uzyskania szarej barwy. 
  4. Usmażone warzywa oraz mięso z boczkiem wrzucić do nagrzanego garnka, wlać wino i odparować. 
  5. Wlać bulion, passatę, dodać koncentrat pomidorowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu 2-3 godzin, co jakiś czas mieszając, po tym czasie doprawić solą i pieprzem.
Sos beszamelowy:
  1. Masło rozpuścić na dnie garnka, następnie wsypać mąkę energicznie mieszając do połączenia składników, smażyć ok. 3 minuty. 
  2. Stopniowo dolewać mleko do garnka cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  3. Na koniec doprawić gałką muszkatołową oraz solą i białym pieprzem. 
Lasagne:
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. 
  2. Dno naczynia żaroodpornego polać sosem beszamelowym, aby przykrył on nam dno formy. 
  3. Na sos beszamelowy kłaść płaty makaronu (mogą delikatnie na siebie nachodzić), następnie polewamy sosem bolońskim, dalej beszamel, makaron, boloński, beszamel itd. W połowie można warstwę posypać parmezanem. 
  4. Na ostatniej warstwie wlewamy sosy i posypujemy startym na tarce parmezanem. 
  5. Lasagne przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 10 minut przed podaniem. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate