Składniki:
- 15-20 sztuk muszli makaronowych
- 250 g sera ricotta
- 100 g tartego parmezanu lub grana padano
- 50 g startego sera mozzarella
- 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 700 ml sosu marinara
- świeżo posiekana bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron muszle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente i przelać obficie zimną wodą, aby się nie skleił.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni celsjusza.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić opłukany szpinak i smażyć, aż zwiędnie, na koniec wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową i jeszcze chwilę podsmażyć.
- Usmażony szpinak wymieszać z ricottą, jajkiem i połową startego parmezanu. Powstałym farszem wypełniać muszelki (można za pomocą rękawa cukierniczego).
- Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu marinara, na nim ułożyć wypełnione farszem muszle i wierzch polać resztą sosu oraz posypać startą mozzarellą i resztą parmezanu.
- Całość piec 20-25 minut. Przed końcem pieczenie można ustawić funkcję "grill", aby ser na wierzchu się przypiekł.
- Na koniec posypać posiekaną bazylią.
Smacznego :)
#muszle makaronowe #ricotta #ser #szpinak #obiad
Komentarze
Prześlij komentarz