Muszle makaronowe nadziewane ricottą i szpinakiem


Składniki:
  • 15-20 sztuk muszli makaronowych
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g tartego parmezanu lub grana padano
  • 50 g startego sera mozzarella
  • 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, pieprz
  • 700 ml sosu marinara
  • świeżo posiekana bazylia do dekoracji


Przygotowanie:
  1. Makaron muszle ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente i przelać obficie zimną wodą, aby się nie skleił. 
  2. Piekarnik nagrzać do 200 stopni celsjusza. 
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić opłukany szpinak i smażyć, aż zwiędnie, na koniec wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową i jeszcze chwilę podsmażyć.  
  4. Usmażony szpinak wymieszać z ricottą, jajkiem i połową startego parmezanu. Powstałym farszem wypełniać muszelki (można za pomocą rękawa cukierniczego). 
  5. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu marinara, na nim ułożyć wypełnione farszem muszle i wierzch polać resztą sosu oraz posypać startą mozzarellą i resztą parmezanu.  
  6. Całość piec 20-25 minut. Przed końcem pieczenie można ustawić funkcję "grill", aby ser na wierzchu się przypiekł.
  7.  Na koniec posypać posiekaną bazylią. 
Smacznego :)

#muszle makaronowe #ricotta #ser #szpinak #obiad

Komentarze

Translate