- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 4 łyżki bułki tartej lub panierki panko
- 5 łyżek pełnotłustego mleka
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki ziela angielskiego zmielonego w moździeżu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 400 ml bulionu
- sól do smaku
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2 lub 3 łyżki śmietanki 30 lub 36%
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę zeszklić na masełku, na patelni, chwilę przestudzić.
- Wszystkie składniki do mięsa, z wyjątkiem oliwy połączyć ze sobą dokładnie mieszając do powstania jednolitej masy.
- Z powstałej masy uformować małe pulpeciki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pulpeciki z każdej strony do mocnego zrumienienia.
- Usmażone klopsiki zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Do pozostałej oliwy dodać masło, wsypać 1 łyżkę mąki, wymieszać, zrumienić, dolać bulion cały czas mieszając, a następnie dodać sosy i musztardę, zagotować.
- Sos zredukować na małym ogniu i na koniec dodać śmietankę i wymieszać. Dosolić do smaku.
- Na sam koniec wrzucić klopsiki i posypać pietruszką.
Podawać z duszonymi ziemniaczkami i żurawiną.
Smacznego :)
#szwedzkie klopsiki #klopsiki #meatballs #obiady
Komentarze
Prześlij komentarz