Szwedzkie klopsiki




Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej lub panierki panko
  • 5 łyżek pełnotłustego mleka
  • 1/3 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ziela angielskiego zmielonego w moździeżu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 400 ml bulionu
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 2 lub 3 łyżki śmietanki 30 lub 36%
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki


Przygotowanie:

  1. Cebulę zeszklić na masełku, na patelni, chwilę przestudzić. 
  2. Wszystkie składniki do mięsa, z wyjątkiem oliwy połączyć ze sobą dokładnie mieszając do powstania jednolitej masy. 
  3. Z powstałej masy uformować małe pulpeciki.  
  4. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pulpeciki z każdej strony do mocnego zrumienienia. 
  5. Usmażone klopsiki zdjąć z patelni, odłożyć na bok. Do pozostałej oliwy dodać masło, wsypać 1 łyżkę mąki, wymieszać, zrumienić, dolać bulion cały czas mieszając, a następnie dodać sosy i musztardę, zagotować.
  6. Sos zredukować na małym ogniu i na koniec dodać śmietankę i wymieszać. Dosolić do smaku.  
  7. Na sam koniec wrzucić klopsiki i posypać pietruszką. 
Podawać z duszonymi ziemniaczkami i żurawiną. 

Smacznego :)

#szwedzkie klopsiki #klopsiki #meatballs #obiady

Komentarze

Translate