
Składniki:
Na ciasto:
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Na nadzienie cytrynowe:
- 6 jajek w temperaturze pokojowej
- 3 szklanki cukru
- 2 łyżki otartej skórki z cytryny
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
- 1 szklanka mąki pszennej
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Blachę o wymiarach: 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce zmiksować masło z cukrem, dosypać mąkę i sól. Wyrabiać ciasto krótko ręcznie do połączenia składników i uformować kulę, owinąć w folie spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie wycisnąć sok z cytryn i zetrzeć z nich skórkę.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Uprzednio wyjęte ciasto z lodówki spłaszczyć i ręcznie wyłożyć nim dokładnie dno blachy do pieczenia.
- Blachę wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut do zrumienienia ciasta.
- Ciasto wyjąć ostudzić do temperatury pokojowej.
- Składniki na nadzienie cytrynowe wymieszać w misce za pomocą miksera i wlać na ostudzone ciasto.
- Piec całość w 180 stopniach kolejne 30-35 minut do momentu, aż nadzienie się zetnie.
- Wyjąć, wystudzić, pokroić w kwadraty, a następnie przepołowić je na trójkąty. Udekorować cukrem pudrem
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz