Ciastka cytrynowe



Składniki:

Na ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
Na nadzienie cytrynowe:
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki cukru
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
  1. Blachę o wymiarach: 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. W misce zmiksować masło z cukrem, dosypać mąkę i sól. Wyrabiać ciasto krótko ręcznie do połączenia składników i uformować kulę, owinąć w folie spożywczą i wsadzić do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie wycisnąć sok z cytryn i zetrzeć z nich skórkę. 
  3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  4. Uprzednio wyjęte ciasto z lodówki spłaszczyć i ręcznie wyłożyć nim dokładnie dno blachy do pieczenia.
  5. Blachę wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut do zrumienienia ciasta. 
  6. Ciasto wyjąć ostudzić do temperatury pokojowej. 
  7. Składniki na nadzienie cytrynowe wymieszać w misce za pomocą miksera i wlać na ostudzone ciasto. 
  8. Piec całość w 180 stopniach kolejne 30-35 minut do momentu, aż nadzienie się zetnie. 
  9. Wyjąć, wystudzić, pokroić w kwadraty, a następnie przepołowić je na trójkąty. Udekorować cukrem pudrem

Smacznego :) 

Komentarze

Translate