Cinnamon rolls (bułeczki cynamonowe)


Składniki: /na ok. 12 sztuk

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 30 g drożdży świeżych 
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 70 g miękkiego masła
Farsz:
  • 1/2 szklanki brązowego
  • 20 g mielonego cynamonu
  • 60 g masła
  • 10 g cukru wanilinowego

Polewa:
  • 30 g roztopionego masła
  • 50 g serka philadelphia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Drożdże zalać ciepłym mlekiem, zamieszać i odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, a następnie wlać mleko z drożdżami i wymieszać drewnianą łyżką. 
  2. Wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodać jajko i żółtka oraz masło. Wyrabiać ciasto jeszcze ok. 10 minut, dopóki nie będzie sprężyste i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 1- 1/2 godziny. 
  3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę opruszoną niewielką ilością mąki, chwilę ugnieść pozbywając się pęcherzyków powietrza. Rozwałkować na prostokąt mniej, więcej 30x40 cm, posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką brązowego cukru z cynamonem i cukrem wanilinowym. Zawinąć ciasto w rulon i pokroić w poprzek na ok. 2 centymetrowe kawałki. Roladki wyłożyć na blasze zachowując odstępy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. 
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec bułeczki ok. 20 minut. W międzyczasie zmiksować w miseczce składniki na polewę serową. 
  5.  Po wystygnięciu posmarować bułeczki słodką masą serową. 
Smacznego :)

#cinnamon rolls, #bułeczki cynamonowe, #słodkości, #bułki

Komentarze

Translate