Składniki: /na ok. 12 sztuk
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko i 2 żółtka
- 30 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 70 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki brązowego
- 20 g mielonego cynamonu
- 60 g masła
- 10 g cukru wanilinowego
Polewa:
- 30 g roztopionego masła
- 50 g serka philadelphia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 10 cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Drożdże zalać ciepłym mlekiem, zamieszać i odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, a następnie wlać mleko z drożdżami i wymieszać drewnianą łyżką.
- Wyrabiać ciasto, w międzyczasie dodać jajko i żółtka oraz masło. Wyrabiać ciasto jeszcze ok. 10 minut, dopóki nie będzie sprężyste i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 1- 1/2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę opruszoną niewielką ilością mąki, chwilę ugnieść pozbywając się pęcherzyków powietrza. Rozwałkować na prostokąt mniej, więcej 30x40 cm, posmarować roztopionym masłem, posypać mieszanką brązowego cukru z cynamonem i cukrem wanilinowym. Zawinąć ciasto w rulon i pokroić w poprzek na ok. 2 centymetrowe kawałki. Roladki wyłożyć na blasze zachowując odstępy i przykryć ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, piec bułeczki ok. 20 minut. W międzyczasie zmiksować w miseczce składniki na polewę serową.
- Po wystygnięciu posmarować bułeczki słodką masą serową.
Smacznego :)
#cinnamon rolls, #bułeczki cynamonowe, #słodkości, #bułki
Komentarze
Prześlij komentarz