- ok. 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- puszka pomidorów krojonych w puszce
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka kawałków papryczek jalapeno ze słoiczka
- 6 placków tortilli
- 150 g startego na tarce sera cheddar
- olej do smażenia
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 garście świeżej kolendry
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, obrać z błonek i kostek, osuszyć. Pokroić w krótkie paski. Mięso doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką kuminu, 2 łyżeczkami papryki wędzonej, sokiem z limonki oraz suszoną kolendrą. Całość wymieszać z dodatkiem 2 łyżek oleju. Odłożyć.
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę pokroić w kosteczkę. Warzywa usmażyć na odrobinie oleju do czasu, aż zmiękną, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę wędzonej papryki i kminu rzymskiego. Całość zalać pomidorami z puszki, wsypać cukier, posiekaną świeżą garść kolendry doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 10 minut.
- Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
- Przyprawionego kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju, na patelni, następnie zalać połową sosu pomidorowego, zagotować, dodać posiekaną papryczkę jalapeno oraz połowę startego sera, wymieszać.
- Placki tortilli wypełnić farszem z kurczakiem, zawinąć w rulony i włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, zalać pozostałym sosem pomidorowym z warzywami i posypać resztą sera.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz