Enchiladas z kurczakiem



Składniki:
/ 6 sztuk

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka kawałków papryczek jalapeno ze słoiczka
  • 6 placków tortilli
  • 150 g startego na tarce sera cheddar 
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 garście świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, obrać z błonek i kostek, osuszyć. Pokroić w krótkie paski. Mięso doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką kuminu, 2 łyżeczkami papryki wędzonej, sokiem z limonki oraz suszoną kolendrą. Całość wymieszać z dodatkiem 2 łyżek oleju. Odłożyć. 
  2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę pokroić w kosteczkę. Warzywa usmażyć na odrobinie oleju do czasu, aż zmiękną, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę wędzonej papryki i kminu rzymskiego. Całość zalać pomidorami z puszki, wsypać cukier, posiekaną świeżą garść kolendry doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 10 minut. 
  3. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. 
  4. Przyprawionego kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju, na patelni, następnie zalać połową sosu pomidorowego, zagotować, dodać posiekaną papryczkę jalapeno oraz połowę startego sera, wymieszać. 
  5. Placki tortilli wypełnić farszem z kurczakiem, zawinąć w rulony i włożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, zalać pozostałym sosem pomidorowym z warzywami i posypać resztą sera. 
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut. 
Smacznego :)



Komentarze

Translate