
Składniki: / ok. 12 sztuk
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g brązowego cukru
- 120 g masła orzechowego 100%
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 180 g mąki
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g pokrojonej mlecznej czekolady
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski włożyć masło, masło orzechowe i brązowy cukier. Całość miksować ok 5 minut, dodać cukier wanilinowy i jajko, miksować jeszcze 2 minuty.
- W oddzielnej misce połączyć składniki suche: mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać, następnie dodać do zmiksowanej masy i krótko zmiksować do połączenia składników. Do ciasta dodać pokrojone kawałki czekolady i delikatnie wymieszać.
- Łyżką lub ręcznie wykładać ciasteczka na blachę najlepiej w kształcie półkuli (nie trzeba dociskać) i wsadzić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Ciasteczka stwardnieją po wystygnięciu.
Smacznego :)
#ciastka #ciasteczka #cookies #masło orzechowe, kawałki czekolady
Komentarze
Prześlij komentarz