Ciasteczka z masłem orzechowym


Składniki: / ok. 12 sztuk


  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g brązowego cukru
  • 120 g masła orzechowego 100%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 180 g mąki
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g pokrojonej mlecznej czekolady
  • szczypta soli
Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. Do miski włożyć masło, masło orzechowe i brązowy cukier. Całość miksować ok 5 minut, dodać cukier wanilinowy i jajko, miksować jeszcze 2 minuty. 
  3. W oddzielnej misce połączyć składniki suche: mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i sól. Całość wymieszać, następnie dodać do zmiksowanej masy i krótko zmiksować do połączenia składników. Do ciasta dodać pokrojone kawałki czekolady i delikatnie wymieszać. 
  4. Łyżką lub ręcznie wykładać ciasteczka na blachę najlepiej w kształcie półkuli (nie trzeba dociskać) i wsadzić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Ciasteczka stwardnieją po wystygnięciu. 
Smacznego :)

#ciastka #ciasteczka #cookies #masło orzechowe, kawałki czekolady

Komentarze

Translate