Składniki:
- 8-10 cytryn
- 500 g cukru
- 1 l spirytusu
- woda
Przygotowanie:
- Cytryny sparzyć wrzątkiem, Obrać ze skórki bardzo cienko, aby nie zbierać białej skóry pomiędzy miąższem a skórą, gdyż ma ona gorzki posmak. Skórę wrzucić do słoiczka i zalać spirytusem. Odstawić w ciemnie i chłodne miejsce.
- Osobno obrać cytryny z białej skóry i wyrzucić.
- Miąższ pokroić na ćwiartki, wrzucić do słoiczka i zasypać cukrem, szczelnie zamknąć i odstawić również w ciemne i chłodne miejsce na ok 3-4 dni.
- Po wytrąceniu się syropu, zlać go do butelki (jeśli cukier nie do końca się rozpuścił można zagotować cytryny z syropem w garnku, następnie odcedzić) dolać spirytus, który dzięki skórce nabrał żółtawej barwy. Każdą butelkę uzupełnić tak, aby była możliwość dolania 1/3 ilości wody.
- Powstały trunek odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 3 miesiące. Im starsza nalewka tym będzie lepsza.
Smacznego :)
#cytrynówka #cytryny #nalewka #nalewkacytrynowa #alkohol #spirytus #lemon #inne
Komentarze
Prześlij komentarz