Cytrynówka


Składniki:
  • 8-10 cytryn
  • 500 g cukru
  • 1 l spirytusu
  • woda
Przygotowanie:
  1. Cytryny sparzyć wrzątkiem, Obrać ze skórki bardzo cienko, aby nie zbierać białej skóry pomiędzy miąższem a skórą, gdyż ma ona gorzki posmak. Skórę wrzucić do słoiczka i zalać spirytusem. Odstawić w ciemnie i chłodne miejsce. 
  2. Osobno obrać cytryny z białej skóry i wyrzucić. 
  3. Miąższ pokroić na ćwiartki, wrzucić do słoiczka i zasypać cukrem, szczelnie zamknąć i odstawić również w ciemne i chłodne miejsce na ok 3-4 dni. 
  4. Po wytrąceniu się syropu, zlać go do butelki (jeśli cukier nie do końca się rozpuścił można zagotować cytryny z syropem w garnku, następnie odcedzić) dolać spirytus, który dzięki skórce nabrał żółtawej barwy. Każdą butelkę uzupełnić tak, aby była możliwość dolania 1/3 ilości wody. 
  5. Powstały trunek odstawić w ciemne i chłodne miejsce na minimum 3 miesiące. Im starsza nalewka tym będzie lepsza. 
Smacznego :) 

#cytrynówka #cytryny #nalewka #nalewkacytrynowa #alkohol #spirytus #lemon #inne 

Komentarze

Translate