Domowe frytki


Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • olej (ilość zależy od wielkości garnka, zalać ok. połowę garnka, w którym będą smażone frytki)
  • sól
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, pokroić najpierw na plastry, a potem grubsze lub cieńsze paski (jak kto lubi), opłukać dokładnie ze skrobi i wrzucić do miski z zimną wodą. Zasypać cukrem (dzięki temu będą chrupiące). Odstawić na ok. 2 godziny. 
  2. W garnku rozgrzać oliwę do 180 stopni. Frytki odcedzić z wody i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. W przypadku braku termometru należy wrzucić jedną frytkę do oleju, jeśli uniesie się ku górze od razu, oznacza to, że olej jest rozgrzany, jeśli jednak pozostanie na dnie oznacza to, że olej jest jeszcze zimny. 
  3. Frytki smażyć partiami od 5 do 10 minut do zrumienienia na lekki brązowy kolor (Nie należy wrzucać zbyt dużej ilości frytek do oleju na raz, ponieważ obniży to jego temperaturę i zaczną się gotować zamiast smażyć i mocno nasiąkną tłuszczem). 
  4. Po usmażeniu przełożyć na sitko, aby frytki ociekły z tłuszczu, następnie posolić i podawać. 
Smacznego :)

#frytki #french fries #ziemniaki #obiady

Komentarze

Translate