Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 100 g masła
- 20 ml spirytusu
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia o miski.
- W osobnej misce miksować jajka, masło, cukier i śmietankę, w trakcie miksowania dodawać przesianą mąkę, a na sam koniec wlać spirytus. Gdy ciasto będzie gęste, energicznie zagnieść je dłońmi.
- Stolnicę wysypać mąką, ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski o wymiarach ok: 2 x 7 cm. Każdy pasek naciąć w środku i przewinąć przez niego jedną stronę paska, formując faworki.
- Olej rozgrzać w garnku i smażyć chruściki na złoty kolor.
- Usmażone faworki odsączyć na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
#faworki #chruściki #przekąski #cukierpuder #słodkości #chrup #
Komentarze
Prześlij komentarz