Faworki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 100 g masła
  • 20 ml spirytusu 
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia o miski. 
  2. W osobnej misce miksować jajka, masło, cukier i śmietankę, w trakcie miksowania dodawać przesianą mąkę, a na sam koniec wlać spirytus. Gdy ciasto będzie gęste, energicznie zagnieść je dłońmi. 
  3. Stolnicę wysypać mąką, ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski o wymiarach ok: 2 x 7 cm. Każdy pasek naciąć w środku i przewinąć przez niego jedną stronę paska, formując faworki. 
  4. Olej rozgrzać w garnku i smażyć chruściki na złoty kolor. 
  5. Usmażone faworki odsączyć na ręczniku papierowym. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego :)

#faworki #chruściki #przekąski #cukierpuder #słodkości #chrup #

Komentarze

Translate