Hummus


Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy z wodą 
  • 1/4 oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/3 szklanki pasty tahini
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę wlać do garnka z połową płynu i gotować na średnim ogniu ok 5 - 10 minut, aż większość wody wyparuje. Po tym czasie zostawić do ostygnięcia na 5 minut. 
  2. Wszystkie składniki zmiksować w malakserze kuchennym. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można dolać wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  3. Podawać z upieczoną ciecierzycą, posypaną ostrą lub słodką papryką i świeżą kolendrą. 
Smacznego :)

#hummus #ciecierzyca #pastazciecierzycy #kmin #kminrzymski #kolendra #tahini #wege #wegetariańskie #



Komentarze

Translate