Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy z wodą
- 1/4 oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/3 szklanki pasty tahini
Przygotowanie:
- Ciecierzycę wlać do garnka z połową płynu i gotować na średnim ogniu ok 5 - 10 minut, aż większość wody wyparuje. Po tym czasie zostawić do ostygnięcia na 5 minut.
- Wszystkie składniki zmiksować w malakserze kuchennym. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można dolać wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Podawać z upieczoną ciecierzycą, posypaną ostrą lub słodką papryką i świeżą kolendrą.
Smacznego :)
#hummus #ciecierzyca #pastazciecierzycy #kmin #kminrzymski #kolendra #tahini #wege #wegetariańskie #
Komentarze
Prześlij komentarz