
- 1/3 kaszy jęczmiennej
- 1,5 l bulionu na żeberkach
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1/3 pora (jasnozielonej części)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- świeżo posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki obrać i wraz z umytym z piachu porem pokroić w kosteczkę.
- Pokrojone ziemniaki i por podsmażyć na maśle na patelni.
- Bulion zagrzać, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz starte warzywa i ziemniaki z porem. Gotować ok. 10 minut.
- Kaszę przepłukać na sicie zimną wodą i dodać do garnka z gotującą się zupą i gotować 15 minut.
- Na koniec doprawić solą.
- Podawać z posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)
#krupnik #kasza #kaszajęczmienna #zupa #zupy #polskazupa #obiady #żeberka #ziemniaki #por #pietruszka #seler #bulion #włoszczyzna
Komentarze
Prześlij komentarz