Krupnik na żeberkach

Składniki:
  • 1/3 kaszy jęczmiennej
  • 1,5 l bulionu na żeberkach
  • 1 marchewka 
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1/3 pora (jasnozielonej części)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • świeżo posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki obrać i wraz z umytym z piachu porem pokroić w kosteczkę. 
  2. Pokrojone ziemniaki i por podsmażyć na maśle na patelni. 
  3. Bulion zagrzać, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz starte warzywa i ziemniaki z porem.  Gotować ok. 10 minut. 
  4. Kaszę przepłukać na sicie zimną wodą i dodać do garnka z gotującą się zupą i gotować 15 minut. 
  5. Na koniec doprawić solą. 
  6. Podawać z posiekaną, świeżą natką pietruszki. 
Smacznego :)

#krupnik #kasza #kaszajęczmienna #zupa #zupy #polskazupa #obiady #żeberka #ziemniaki #por #pietruszka #seler #bulion #włoszczyzna 

Komentarze

Translate