
Składniki:
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- olej do smażenia
- 1 łyżka posiekanej pietruszki do dekoracji
Na marynatę:
- 4 ząbki czosnku
- 1 posiekana biała cebula
- 1/2 szklanki soku z limonki (z ok. 4 limonek)
- 1/4 szklanki startej skórki z limonki
- 50 ml rumu
Na mieszankę mąki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na kawałki wielkości kęsa, wrzucić do miseczki.
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji i zalać kurczaka, wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony marynatą, zostawić tak kurczaka do "przegryzienia" na całą noc.
- Kurczaka wyjąć i ocieplić do temperatury pokojowej.
- W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej.
- W osobnej misce wymieszać wszystkie składniki na mieszankę mąki do panierowania.
- Obtaczać kolejno kawałki kurczaka w mące i wrzucać na gorący olej. Smażyć do uzyskania złocistego koloru (po wyjęciu warto przekroić kawałek kurczaka na pół, aby sprawdzić, czy jest upieczony), wyjąc na ręczniki papierowe, aby je lekko odsączyć z tłuszczu.
- Podawać posypane pietruszką.
Smacznego :)
#Chicharrones de Pollo #kurczak #obiady #inne #przekąski
Komentarze
Prześlij komentarz