Kubańskie kurczaczki Chicharrones de Pollo



Składniki:
  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki do dekoracji
Na marynatę:
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 posiekana biała cebula
  • 1/2 szklanki soku z limonki (z ok. 4 limonek)
  • 1/4 szklanki startej skórki z limonki
  • 50 ml rumu
Na mieszankę mąki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić na kawałki wielkości kęsa, wrzucić do miseczki. 
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji i zalać kurczaka, wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony marynatą, zostawić tak kurczaka do "przegryzienia" na całą noc.  
  3. Kurczaka wyjąć i ocieplić do temperatury pokojowej. 
  4. W garnku lub frytkownicy rozgrzać olej. 
  5. W osobnej misce wymieszać wszystkie składniki na mieszankę mąki do panierowania. 
  6. Obtaczać kolejno kawałki kurczaka w mące i wrzucać na gorący olej. Smażyć do uzyskania złocistego koloru (po wyjęciu warto przekroić kawałek kurczaka na pół, aby sprawdzić, czy jest upieczony), wyjąc na ręczniki papierowe, aby je lekko odsączyć z tłuszczu.  
  7. Podawać posypane pietruszką. 
Smacznego :)

#Chicharrones de Pollo #kurczak #obiady #inne #przekąski

Komentarze

Translate