Musztardowo-miodowe udka z kurczaka


Składniki: /ok. 3-4 porcje

  • 1 kg udek z kurczaka 
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka do posypania
Na sos:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. 
  2. Składniki sosu wymieszać w miseczce i dodać do mięsa. Wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 
  3. Ok. godzinę przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. 
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. 
  5. Kurczaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałym sosem z miski posmarować kurczaki za pomocą pędzelka spożywczego. 
  6. Piec w piekarniku ok. 35-40 minut do momentu, aż uzyskają zrumienioną, chrupiącą skórkę. 
  7. Po wyjęciu z piekarnika kurczaki przykryć folią aluminiową na 10 minut, aby były soczyste. Na koniec posypać pietruszką. 
Smacznego :)

#udka #kurczak #obiady #obiad #przepisy #jedzenie #kuchnia

Komentarze

Translate