Składniki: /ok. 3-4 porcje
- 1 kg udek z kurczaka
- sól, pieprz
- świeża pietruszka do posypania
Na sos:
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 6 ząbków czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
- Składniki sosu wymieszać w miseczce i dodać do mięsa. Wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Ok. godzinę przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
- Kurczaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostałym sosem z miski posmarować kurczaki za pomocą pędzelka spożywczego.
- Piec w piekarniku ok. 35-40 minut do momentu, aż uzyskają zrumienioną, chrupiącą skórkę.
- Po wyjęciu z piekarnika kurczaki przykryć folią aluminiową na 10 minut, aby były soczyste. Na koniec posypać pietruszką.
Smacznego :)
#udka #kurczak #obiady #obiad #przepisy #jedzenie #kuchnia
Komentarze
Prześlij komentarz