Składniki: /2 porcje
- 150 g makaronu penne
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów pokrojonych z puszki
- 1 papryczka piri piri suszona lub świeża
- parmezan do posypania
- kilka liści świeżej bazylii do posypania
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu al'dente. Odcedzić.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany ząbek czosnku i rozgniecioną w moździerzu papryczkę (jeśli używamy świeżej wystarczy ją drobno posiekać). Chwilę podsmażyć, aż czosnek uwolni aromat, wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Zagotować.
- Do gotującego się sosu wsypać odcedzony makaron, wymieszać, gotować jeszcze minutę.
- Podawać z tartym parmezanem i posiekaną świeżą bazylią,
Smacznego :)
#penne #arrabbiata #ostry sos #piripiri #lunch #obiad #przepisy kulinarne #przepisy #kuchnia #wegetariańskie #wege #pikantne #fit, arabiata, arrabiata, arrabiatta, pomidorowy, pomidory, makaron
Komentarze
Prześlij komentarz