Penne all'arrabbiata



Składniki: /2 porcje
  • 150 g makaronu penne
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów pokrojonych z puszki
  • 1 papryczka piri piri suszona lub świeża
  • parmezan do posypania
  • kilka liści świeżej bazylii do posypania 
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu al'dente. Odcedzić.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany ząbek czosnku i rozgniecioną w moździerzu papryczkę (jeśli używamy świeżej wystarczy ją drobno posiekać). Chwilę podsmażyć, aż czosnek uwolni aromat, wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Zagotować. 
  3. Do gotującego się sosu wsypać odcedzony makaron, wymieszać, gotować jeszcze minutę. 
  4.  Podawać z tartym parmezanem i posiekaną świeżą bazylią, 
Smacznego :) 

#penne #arrabbiata #ostry sos #piripiri #lunch #obiad #przepisy kulinarne #przepisy #kuchnia #wegetariańskie #wege #pikantne #fit, arabiata, arrabiata, arrabiatta, pomidorowy, pomidory, makaron 

Komentarze

Translate