Składniki:
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 1 kg ziemniaków
- 3 białe cebule
- 1/2 kg tłustego twarogu
- 150 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Makaron ugotować (partiami jeśli nie zmieści się do garnka całe opakowanie) al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2 cebule pokroić w drobną kosteczkę usmażyć na 3 łyżkach oleju.
- Ziemniaki obrać ugotować, ostudzić, utuczyć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę serem i usmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową.
- Rurki makaronu wypełnić obficie farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na wierzch makaronu położyć masło.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Resztę cebuli oraz boczek pokroić również w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż boczek będzie chrupiący. Wyłożyć na makaron.
- Całość zapiekać w piekarniku 15 - 20 minut.
Smacznego :)
#cannelloni #makaron #ruskie #ser #twaróg #bekon #boczek #cebula #pieczone #obiad
Komentarze
Prześlij komentarz