Ruskie cannelloni


Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 białe cebule
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju 
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować (partiami jeśli nie zmieści się do garnka całe opakowanie) al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. 2 cebule pokroić w drobną kosteczkę usmażyć na 3 łyżkach oleju.
  3. Ziemniaki obrać ugotować, ostudzić, utuczyć i wymieszać z przeciśniętym przez praskę serem i usmażoną cebulą. Doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową. 
  4. Rurki makaronu wypełnić obficie farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, na wierzch makaronu położyć masło. 
  5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
  6. Resztę cebuli oraz boczek pokroić również w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż boczek będzie chrupiący. Wyłożyć na makaron. 
  7. Całość zapiekać w piekarniku 15 - 20 minut. 
Smacznego :) 

#cannelloni #makaron #ruskie #ser #twaróg #bekon #boczek #cebula #pieczone #obiad 


Komentarze

Translate