Składniki:
- 2 jajka
- 2 dorodne pomidory, poza sezonem 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- szczypta: oregano, kmin rzymski, chilli, sól, pieprz
- świeża bazylia do posypania
Przygotowanie:
- W przypadku użycia świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
- Na patelni rozpuścić masło i wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, następnie wrzucić pomidory, doprawić przyprawami, wymieszać i zostawić do odparowania nie mieszając (w przeciwnym razie powstanie pasta pomidorowa).
- Na odparowane pomidory wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, przykryć na 1,5 - 2 minut.
- Gotową szakszuke podawać na patelni, posypać posiekaną świeżą bazylią.
Smacznego :)
#śniadania #lunch #szakszuka #fit #wege #wegetariańskie
Komentarze
Prześlij komentarz