Szakszuka


Składniki:

  • 2 jajka 
  • 2 dorodne pomidory, poza sezonem 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta: oregano, kmin rzymski, chilli, sól, pieprz
  • świeża bazylia do posypania
Przygotowanie:
  1. W przypadku użycia świeżych pomidorów sparzyć je, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. 
  2. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę podsmażyć, następnie wrzucić pomidory, doprawić przyprawami, wymieszać i zostawić do odparowania nie mieszając (w przeciwnym razie powstanie pasta pomidorowa). 
  3. Na odparowane pomidory wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, przykryć na 1,5 - 2 minut. 
  4. Gotową szakszuke podawać na patelni, posypać posiekaną świeżą bazylią. 
Smacznego :) 

#śniadania #lunch #szakszuka #fit #wege #wegetariańskie

Komentarze

Translate