Składniki: / na formę o średnicy 28 cm
Na kruche ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśniej śmietany 18%
- masło do posmarowania formy oraz bułka tarta
- 1 łyżeczka soli
Na farsz:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1/2 brokuła
- 7-8 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 200 g tartego żółtego sera
- 300 g śmietany 18%
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- szczypta chilli
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- pestki dyni do posypania
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść, uformować kulę i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Formę do tarty posmarować masłem i posypać tartą bułką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt formy i wyłożyć nim ciasto wylepiając nim dno formy oraz boki. Wsadzić do lodówki na kolejną godzinę.
- Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na którym ułożyć obciążenie w postaci grochu lub fasoli. Piec ok. 15 minut, następnie zdjąć obciążenie podpiec kolejne 5 minut do zrumienienia.
- Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w małą kostkę. Do kurczaka wlać 1 łyżkę oliwy, dodać rozmaryn, paprykę, chilli oraz doprawić solą i pieprzem.
- Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i zblanszować - obgotować w osolonej wodzie ok. 2 minuty, a następnie przelać zimną wodą, osuszyć.
- Kurczaka obsmażyć krótko na patelni na pozostałej oliwie ok. 3 minuty, odłożyć.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, starym serem na tarce na dużych oczkach oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć kurczaka wraz z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, brokułami, na to wylać masę śmietanową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 - 30 minut.
- Na koniec tarte posypać pestkami dyni.
Smacznego :)
#tarta #kurczak #przepis #brokuł #obiady #
Komentarze
Prześlij komentarz