Składniki: /2 porcje
- 4 większe ziemniaki
- 3 nieobrane ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 łyżeczki masła
- 4 łyżki oliwy
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować i osuszyć.
- Naciąć ziemniaki co 2 mm uważając by ich nie przeciąć na pół (można sobie pomóc stawiając ziemniaka pomiędzy chińskie pałeczki ;)).
- Piekarnik nagrzać do temp. 250 stopni.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą na spodzie. Ziemniaki posmarować oliwą z wierzchu za pomocą pędzelka spożywczego, posypać solą i również wsadzić do naczynia żaroodpornego.
- Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku 30 minut, po tym czasie na każdego ziemniaka położyć łyżeczkę masła, wrzucić ząbki czosnku i gałązki rozmarynu i piec kolejne 30 minut bez przykrycia.
Smacznego :)
#hassleback #obiady #wegetariańskie
Komentarze
Prześlij komentarz