Ziemniaki hasselback


Składniki: /2 porcje
  • 4 większe ziemniaki 
  • 3 nieobrane ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 łyżeczki masła 
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować i osuszyć. 
  2. Naciąć ziemniaki co 2 mm uważając by ich nie przeciąć na pół (można sobie pomóc stawiając ziemniaka pomiędzy chińskie pałeczki ;)). 
  3. Piekarnik nagrzać do temp. 250 stopni. 
  4. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą na spodzie. Ziemniaki posmarować oliwą z wierzchu za pomocą pędzelka spożywczego, posypać solą i również wsadzić do naczynia żaroodpornego. 
  5. Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem w piekarniku 30 minut, po tym czasie na każdego ziemniaka położyć łyżeczkę masła, wrzucić ząbki czosnku i gałązki rozmarynu i piec kolejne 30 minut bez przykrycia.  
Smacznego :) 

#hassleback #obiady #wegetariańskie





Komentarze

Translate