Składniki:
- 500 g suchej fasoli piękny jaś
- 250 g boczku wędzonego
- 250 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę wrzucić do garnka, zalać zimną wodą ok. 10 cm ponad fasolę i odstawić na całą noc.
- Na drugi dzień zmienić wodę w garnku. Zalać fasolę tak, aby cała była zakryta, dodać 1 łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 1,5 godziny, aż fasolka będzie miękka.
- Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni, następnie wrzucić do garnka z ugotowaną fasolą.
- Kiełbasę pokroić w półksiężyce, cebulę pokroić w kostkę.
- Na tej samej patelni usmażyć dobrze kiełbasę z cebulą. Przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przełożyć do garnka z fasolą.
- Dodać pomidory z puszki lub passatę i koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Doprawić pieprzem i gotować jeszcze ok. 15 minut.
Smacznego :)
#fasolka po bretońsku #fasolka #fasola #pomidory #obiady #przepisy
Komentarze
Prześlij komentarz