Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 500 g suchej fasoli piękny jaś
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 500 ml passaty pomidorowej 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 2 łyżki majeranku 
  • sól, pieprz 
Przygotowanie:
  1. Fasolę wrzucić do garnka, zalać zimną wodą ok. 10 cm ponad fasolę i odstawić na całą noc. 
  2. Na drugi dzień zmienić wodę w garnku. Zalać fasolę tak, aby cała była zakryta, dodać 1 łyżeczkę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 1,5 godziny, aż fasolka będzie miękka. 
  3. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na patelni, następnie wrzucić do garnka z ugotowaną fasolą. 
  4. Kiełbasę pokroić w półksiężyce, cebulę pokroić w kostkę. 
  5. Na tej samej patelni usmażyć dobrze kiełbasę z cebulą. Przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przełożyć do garnka z fasolą. 
  6. Dodać pomidory z puszki lub passatę i koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Doprawić pieprzem i gotować jeszcze ok. 15 minut. 
Smacznego :)

#fasolka po bretońsku #fasolka #fasola #pomidory #obiady #przepisy

Komentarze

Translate