Składniki:
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z 2 limonek
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Masło przełożyć do miski, dodać 1/3 ilości cukru pudru i utrzeć mikserem do uzyskania puszystej i jaśniejszej masy. Następnie dodać otartą skórkę oraz sok z limonki i ekstrakt waniliowy, dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W osobnej misce połączyć mąkę pszenną, sól i mąkę kukurydzianą. Suchą mieszankę wsypać do maślanej masy i miksować do połączenia.
- Ciasto wyjąć, wyrabiać dopóki nie będzie się rozlatywać (ok. 2 minuty), uformować w dwa ruloniki o średnicy 5 cm, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i pokroić na 1 centymetrowe plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały.
- Ciasteczka piec 15 minut do lekkiego zrumienienia. Lekko ostudzić i obtoczyć w pozostałym cukrze pudrze.
Smacznego :)
#limonka #ciastka #ciasteczka #limonkowe #słodkości #przekąski #słodkie #jedzenie #kuchnia #pieczenie #słodycze #domowe
Komentarze
Prześlij komentarz