Bułeczki z serem feta


Składniki:
  • 3 szklanki mąki 
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 2 garście posiekanego szczypiorku
  • 3/4 szklanki sera feta
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
  • papryka wędzona w proszku
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 
  2. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Dołożyć masło i ugnieść. 
  3. W osobnej misce połączyć jajko z jogurtem i wodą. Całość przełożyć do miski z mąką i ugniatać dopóki ciasto będzie miękkie, następnie dodać posiekany szczypiorek oraz pokruszony ser feta, ugniatać jeszcze chwilę do połączenia składników. 
  4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wyciąć szklanką okrągłe bułki. 
  5. Wyłożyć bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać wędzoną papryką oraz pieprzem i piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zrumienienia. 
Smacznego :) 

#lunch #przekąski #wegetariańskie #bułki #bułeczki #feta #ser #serfeta #pieczenie #papauspodokapu #przepisy #kulinaria

Komentarze

Translate