Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 garście posiekanego szczypiorku
- 3/4 szklanki sera feta
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- papryka wędzona w proszku
- pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Dołożyć masło i ugnieść.
- W osobnej misce połączyć jajko z jogurtem i wodą. Całość przełożyć do miski z mąką i ugniatać dopóki ciasto będzie miękkie, następnie dodać posiekany szczypiorek oraz pokruszony ser feta, ugniatać jeszcze chwilę do połączenia składników.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wyciąć szklanką okrągłe bułki.
- Wyłożyć bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać wędzoną papryką oraz pieprzem i piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zrumienienia.
Smacznego :)
#lunch #przekąski #wegetariańskie #bułki #bułeczki #feta #ser #serfeta #pieczenie #papauspodokapu #przepisy #kulinaria
Komentarze
Prześlij komentarz