Domowe lody czekoladowe


Składniki:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej 
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka mleka 
  • 5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Śmietankę wsadzić na czas przygotowania czekolady do zamrażalnika (dzięki temu będziemy mieli pewność, że się ubije). 
  2. W rondelku podgrzać mleko, rozpuścić w nim czekolady. Pozostawić do ostygnięcia. 
  3. Śmietankę wyjąć z zamrażalnika, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz przestygnięte mleko z czekoladą. Jeszcze chwilę zmiksować do połączenia składników. 
  4. Gotową masę wylać do pojemnika z zamknięciem i zamrozić.

*Co godzinę można wyjąć lody z zamrażalki i zamieszać, dzięki czemu będą miały bardziej kremową konsystencję. W przeciwnym razie konsystencja lodów będzie bardziej sypka. 

Smacznego :) 

#lodyczekoladowe #lody #czekolada #kuchnia #słodkości #jedzenie #przepisy #papuspodokapu #pycha








Komentarze

Translate