Składniki:
- 200 g białej czekolady
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka 3,2%
Przygotowanie:
- Śmietankę wsadzić na czas przygotowania czekolady do zamrażalnika (dzięki temu będziemy mieli pewność, że się ubije).
- Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i podgrzewać do jej całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę wyjąć z zamrażalnika, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz przestygnięte mleko z czekoladą. Jeszcze chwilę zmiksować do połączenia składników.
- Gotową masę wylać do pojemnika z zamknięciem i zamrozić.
Smacznego :)
#lody #domowe lody #ice cream #inne #słodkości #wegetariańskie
Komentarze
Prześlij komentarz