Domowe lody o smaku białej czekolady

Składniki:
  • 200 g białej czekolady
  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka 3,2%
Przygotowanie:
  1. Śmietankę wsadzić na czas przygotowania czekolady do zamrażalnika (dzięki temu będziemy mieli pewność, że się ubije). 
  2. Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i podgrzewać do jej całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Śmietankę wyjąć z zamrażalnika, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz przestygnięte mleko z czekoladą. Jeszcze chwilę zmiksować do połączenia składników. 
  4. Gotową masę wylać do pojemnika z zamknięciem i zamrozić.
*Co godzinę można wyjąc lody z zamrażalki i zamieszać, dzięki czemu będą miały bardziej kremową konsystencję. W przeciwnym razie konsystencja lodów będzie bardziej sypka. 

Smacznego :)

#lody #domowe lody #ice cream #inne #słodkości #wegetariańskie


Komentarze

Translate