Domowe lody truskawkowe


Składniki:
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego
  • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 
Przygotowanie:
  1. Śmietankę wsadzić na czas przygotowania czekolady do zamrażalnika (dzięki temu będziemy mieli pewność, że się ubije). 
  2. Truskawki zmiksować w blenderze z mlekiem skondensowanym. *Jeśli blender nie da rady zmrożonym truskawkom, można dodać odrobinę zwykłego mleka.  
  3. Śmietankę wyjąć z zamrażalnika i ubić na sztywno mikserem. 
  4. Masę mleczno - truskawkową dodać do śmietanki i delikatnie wymieszać. 
  5. Całość przełożyć do pojemnika z zamknięciem i wsadzić do zamrażalnika na minimum 6 godzin.  
*Co godzinę można wyjąc lody z zamrażalki i zamieszać, dzięki czemu będą miały bardziej kremową konsystencję. W przeciwnym razie konsystencja lodów będzie bardziej sypka. 

Smacznego :) 

#lodytruskawkowe #truskawki #lody #domowelody #icecream #strawberry #słodkości #inne #wegetariańskie 

Komentarze

Translate