Składniki:
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 puszki mleka skondensowanego
- 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
Przygotowanie:
- Śmietankę wsadzić na czas przygotowania czekolady do zamrażalnika (dzięki temu będziemy mieli pewność, że się ubije).
- Truskawki zmiksować w blenderze z mlekiem skondensowanym. *Jeśli blender nie da rady zmrożonym truskawkom, można dodać odrobinę zwykłego mleka.
- Śmietankę wyjąć z zamrażalnika i ubić na sztywno mikserem.
- Masę mleczno - truskawkową dodać do śmietanki i delikatnie wymieszać.
- Całość przełożyć do pojemnika z zamknięciem i wsadzić do zamrażalnika na minimum 6 godzin.
*Co godzinę można wyjąc lody z zamrażalki i zamieszać, dzięki czemu będą miały bardziej kremową konsystencję. W przeciwnym razie konsystencja lodów będzie bardziej sypka.
Smacznego :)
#lodytruskawkowe #truskawki #lody #domowelody #icecream #strawberry #słodkości #inne #wegetariańskie
Komentarze
Prześlij komentarz