Kotlety mielone


Składniki:
  • 80 g płatków owsianych górskich 
  • 100 ml mleka
  • 800 g karkówki
  • 3 mniejsze białe cebule 
  • 3 ząbki czosnki
  • 2 jajka
  • pęczek pietruszki
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka 
  • tarta bułka do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zalać mlekiem do ich wysokości, do namoczenia. Odstawić. 
  2. Mięso wraz z obranym czosnkiem i cebulą zmielić przez maszynkę do miski. Dodać do niej jajka, posiekaną pietruszkę, namoczone w mleku płatki owsiane i doprawić solą i pieprzem. 
  3. Z powstałego farszu formować okrągłe kotlety, następnie obtaczając je w tartej bułce, delikatnie spłaszczając z wierzchu. 
  4. Na rozgrzanym oleju, na patelni, smażyć kotlety na głęboki złoty kolor ok. 3-5 minut z każdej strony w zależności od wielkości. 
Smacznego :) 

#obiad #papuspodokapu #jedzenie #przepisy #polskieprzepisy #kuchnia #kotlety #mielone #kotlety mielone #kobietawkuchni

Komentarze

Translate