Składniki:
- 80 g płatków owsianych górskich
- 100 ml mleka
- 800 g karkówki
- 3 mniejsze białe cebule
- 3 ząbki czosnki
- 2 jajka
- pęczek pietruszki
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- tarta bułka do obtoczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać mlekiem do ich wysokości, do namoczenia. Odstawić.
- Mięso wraz z obranym czosnkiem i cebulą zmielić przez maszynkę do miski. Dodać do niej jajka, posiekaną pietruszkę, namoczone w mleku płatki owsiane i doprawić solą i pieprzem.
- Z powstałego farszu formować okrągłe kotlety, następnie obtaczając je w tartej bułce, delikatnie spłaszczając z wierzchu.
- Na rozgrzanym oleju, na patelni, smażyć kotlety na głęboki złoty kolor ok. 3-5 minut z każdej strony w zależności od wielkości.
Smacznego :)
#obiad #papuspodokapu #jedzenie #przepisy #polskieprzepisy #kuchnia #kotlety #mielone #kotlety mielone #kobietawkuchni
Komentarze
Prześlij komentarz