Kurczak po marokańsku




Składniki: / 4 - 5 porcji
  • 1 cały kurczak 1.5 do 2 kg
  • 1 kg młodych małych, umytych ziemniaków 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 10 ząbków czosnku
  • 10 sztuk suszonych moreli pokrojonych w niewielkie kawałki
  • 2 szklanki pomidorków cherry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • pęczek świeżej pietruszki
Mieszanka przypraw do kurczaka:
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka przyprawy sumac
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
Przygotowanie:
  1. Kurczaka natrzeć obficie solą. 
  2. Przyprawy do kurczaka wymieszać ze sobą w miseczce i natrzeć go dokładnie. Do środka kurczaka włożyć 2 ząbki czosnku i pół natki pietruszki. Odstawić do lodówki szczelnie owiniętego folią spożywczą na co najmniej na całą noc. 
  3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni celsjusza, opcja góra, dół. 
  4. Ziemniaki wymieszać z oliwą, solą, pieprzem, obranym czosnkiem i morelami. Wyłożyć na blachę z wyposażenia piekarnika. Na ziemniaki położyć kurczaka. Po połowie czasu pieczenia kurczaka odwrócić go na drugą stronę. Czas pieczenia kurczaka to 1h/1kg.
  5. Na 30 minut przed końcem pieczenia dodać pomidorki cherry do ziemniaków i wymieszać. 
  6. Po upieczeniu ziemniaki wymieszać jeszcze z posiekaną, świeżą pietruszką. 

Smacznego :) 

Komentarze

Translate