Składniki: /na 4 - 5 porcji
- 250 g makaronu chow mein lub makaronu mie
- 60 ml jasnego sosu sojowego + 60 ml wody
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki pokruszonych, niesolonych orzeszków ziemnych
- garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie w misce.
- Na rozgrzaną patelnię dodać odcedzony makaron, zalać sosem, wymieszać i podgrzewać jeszcze 2 minuty.
- Na koniec posypać pokruszonymi orzeszkami i szczypiorkiem. Od razu podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz