Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub opak. cukru wanilinowego
- 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka w temp. pokojowej
- cukier puder do posypania
- 2 szklanki świeżych truskawek/wiśni/borówek/jagód
Na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
- Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać.
- Do drugiej miseczki wlać maślankę, dodać jajka i olej. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
- Wymieszane składniki suche i mokre połączyć w jednej misce łopatką do uzyskania jednolitej masy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypać wierzch owocami.
- Składniki na kruszonkę połączyć rozcierając je palcami do połączenia. Powstałą kruszonką posypać ciasto rozcierając je na okruszki.
- Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz