Ciasto na maślance z owocami

     


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub opak. cukru wanilinowego
  • 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • cukier puder do posypania
  • 2 szklanki świeżych truskawek/wiśni/borówek/jagód
Na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 g zimnego masła
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. 
  2. Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  3. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszać. 
  4. Do drugiej miseczki wlać maślankę, dodać jajka i olej. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników. 
  5. Wymieszane składniki suche i mokre połączyć w jednej misce łopatką do uzyskania jednolitej masy. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia następnie posypać wierzch owocami.
  6. Składniki na kruszonkę połączyć rozcierając je palcami do połączenia. Powstałą kruszonką posypać ciasto rozcierając je na okruszki. 
  7. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut do zrumienienia i suchego patyczka. 



Komentarze

Translate