Greckie souvlaki z kurczaka

 

Składniki:
  • 1 kg piersi z kurczaka 
  • 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, obrać z błonek i pokroić w sporą kostkę. Zamarynować w reszcie składników na co najmniej 2 godziny.  
  2. Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków. 
  3. Na patelni grillowej lub ruszcie smażyć szaszłyki po ok. 5 minut z każdej strony. Przed podaniem powinny one odpocząć 3 minuty. 
Podawać z sosem tzatziki i plackami pita. 

Smacznego :) 


Komentarze

Translate