Kotleciki szu szu



Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 żółtka
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej 
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, obrać z błonek i kostek w razie potrzeby. Pokroić w poprzek na małe kotleciki. Włożyć do miski i dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. 
  2. Do drugiej miski wrzucić resztę składników marynaty i wymieszać do połączenia składników, następnie wrzucić kawałki kurczaka i odstawić (jeśli mamy czas to najlepiej na całą noc).  
  3. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kawałki kotlecików na złoty kolor, na średnim ogniu. 
  4. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. 
Podawać z ziemniaczkami i buraczkami lub innymi ulubionymi dodatkami. 

Smacznego :)


Komentarze

Translate