- 500 g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3 żółtka
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, obrać z błonek i kostek w razie potrzeby. Pokroić w poprzek na małe kotleciki. Włożyć do miski i dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Do drugiej miski wrzucić resztę składników marynaty i wymieszać do połączenia składników, następnie wrzucić kawałki kurczaka i odstawić (jeśli mamy czas to najlepiej na całą noc).
- Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kawałki kotlecików na złoty kolor, na średnim ogniu.
- Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z ziemniaczkami i buraczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz