Zapiekanka śniadaniowa


Składniki: /na 4-6 porcji
  • 10 kromek chleba baltonowskiego (u mnie foremkowy)
  • 10 plasterków szynki
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 2 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka pokruszonych płatków corn flakes
  • garść świeżej pietruszki lub szczypiorku
Przygotowanie:
  1. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wyłożyć na nim kromki chleba, a następnie plasterki szynki, posypać startym cheddarem i przykryć kolejną warstwą kromek.
  2. W misce rozbełtać jajka, dodać do nich: sól. pieprz, musztardę, szczypiorek, sos worcestershire, sos sriracha i na koniec wlać mleko. Całość wylać na chleb i odstawić do lodówki na całą noc. 
  3. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. 
  4. Wylać roztopione masło na wierzch zapiekanki i posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godzinę, aż do zrumienienia płatków. 
  5. Po wyjęciu posypać wierzch pietruszką lub szczypiorkiem. Zapiekanka powinna odpocząć ok. 10 minut przed podaniem. 
Smacznego :) 


Komentarze

Translate