
Składniki: /na 4-6 porcji
- 10 kromek chleba baltonowskiego (u mnie foremkowy)
- 10 plasterków szynki
- 1 szklanka startego sera cheddar
- 6 jajek
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżeczki sosu worcestershire
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka pokruszonych płatków corn flakes
- garść świeżej pietruszki lub szczypiorku
Przygotowanie:
- Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem, wyłożyć na nim kromki chleba, a następnie plasterki szynki, posypać startym cheddarem i przykryć kolejną warstwą kromek.
- W misce rozbełtać jajka, dodać do nich: sól. pieprz, musztardę, szczypiorek, sos worcestershire, sos sriracha i na koniec wlać mleko. Całość wylać na chleb i odstawić do lodówki na całą noc.
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
- Wylać roztopione masło na wierzch zapiekanki i posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi. Wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godzinę, aż do zrumienienia płatków.
- Po wyjęciu posypać wierzch pietruszką lub szczypiorkiem. Zapiekanka powinna odpocząć ok. 10 minut przed podaniem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz