Patatas bravas

 


Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • oliwa z oliwek do smażenia (lub olej)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 łyżka wędzonej, słodkiej papryki
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pietruszka do posypania
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, pokroić w 2 centymetrową kostkę, przepłukać wodą ze skrobi i dobrze osuszyć ściereczką.  
  2. Na szerokiej patelni średnio rozgrzać oliwę/olej i wrzucić kosteczki ziemniaków. Smażyć na średnim ogniu ok. 20 minut do zrumienienia się ziemniaków. 
  3. W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę z czosnkiem, dorzucić papryczkę chilli w całości, ponakłuwaną widelcem. Doprawić wędzoną papryką, cukrem i solą, dolać ok. 60 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Lekko ostudzić. Zmiksować w blenderze. 
  4. Usmażone ziemniaczki podawać z sosem, posypane posiekaną natką pietruszki. 
Smacznego :) 


Komentarze

Translate