Składniki:
- 3-4 średniej wielkości ziemniaki
- oliwa z oliwek do smażenia (lub olej)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka wędzonej, słodkiej papryki
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pietruszka do posypania
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać, pokroić w 2 centymetrową kostkę, przepłukać wodą ze skrobi i dobrze osuszyć ściereczką.
- Na szerokiej patelni średnio rozgrzać oliwę/olej i wrzucić kosteczki ziemniaków. Smażyć na średnim ogniu ok. 20 minut do zrumienienia się ziemniaków.
- W międzyczasie cebule oraz czosnek obrać i posiekać na drobną kosteczkę. Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę z czosnkiem, dorzucić papryczkę chilli w całości, ponakłuwaną widelcem. Doprawić wędzoną papryką, cukrem i solą, dolać ok. 60 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Lekko ostudzić. Zmiksować w blenderze.
- Usmażone ziemniaczki podawać z sosem, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz