Składniki:/na formę o średnicy 28 cm
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 200 g mąki krupczatki
- łyżeczka soli
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 - 6 łyżek zimnej wody
Na farsz:
- 360 g sera ricotta
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki świeżo posiekanej bazylii
- 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku
- 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu
- 1 jajko
- sól, pieprz
- hojna szczypta pieprzu cayenne
- 4 średnie lub 3 duże pomidory
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Mąki, wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Masło posiekać nożem, w środek wrzucić żółtka i zagniatać (im krócej tym lepiej) do połączenia składników. W przypadku, gdy ciasto nie będzie chciało się połączyć lub będzie się rozpadać, należy dolać do niego zimnej wody. Zawinąć kulkę ciasta w folię spożywczą i wsadzić na minimum 30 minut do lodówki.
- Pomidory pokroić na plastry, położyć na sitko i delikatnie posolić, Zostawić na 30 minut,aż puszczą soki.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni celsjusza.
- Ricottę wymieszać z musztardą, ziołami, połową parmezanu, jajkiem, pieprzem cayenne oraz przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać na gładką masę.
- Ciastko wyjąć z lodówki, rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Dokładnie wylepić formę ciastem. Dno ponakłuwać widelcem i formę z ciastem wsadzić do zamrażalki na 5 minut.
- Zimne ciasto od razu wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec od 10 do 15 minut do uzyskania złotego koloru. wyjąć z piekarnika.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową, następnie pokrojone w cienkie plasterki 2 pozostałe ząbki czosnku oraz pokrojone w plastry pomidory. Całość posypać pozostałym parmezanem i piec od 20 do 30 minut.
- Po upieczeniu posypać świeżymi ziołami.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz