Tarta z pomidorami i ricottą

 





Składniki:/na formę o średnicy 28 cm 

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej 
  • 200 g mąki krupczatki
  • łyżeczka soli
  • 200 g zimnego masła 
  • 2 żółtka
  • 3 - 6 łyżek zimnej wody
Na farsz:
  • 360 g sera ricotta 
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki świeżo posiekanej bazylii
  • 2 łyżki świeżo posiekanego tymianku
  • 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach parmezanu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • hojna szczypta pieprzu cayenne
  • 4 średnie lub 3 duże pomidory 
  • 4 ząbki czosnku 
Przygotowanie:

  1. Mąki, wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Masło posiekać nożem, w środek wrzucić żółtka i zagniatać (im krócej tym lepiej) do połączenia składników. W przypadku, gdy ciasto nie będzie chciało się połączyć lub będzie się rozpadać, należy dolać do niego zimnej wody. Zawinąć kulkę ciasta w folię spożywczą i wsadzić na minimum 30 minut do lodówki. 
  2. Pomidory pokroić na plastry, położyć na sitko i delikatnie posolić, Zostawić na 30 minut,aż puszczą soki. 
  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni celsjusza. 
  4. Ricottę wymieszać z musztardą, ziołami, połową parmezanu, jajkiem, pieprzem cayenne oraz przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać na gładką masę. 
  5. Ciastko wyjąć z lodówki, rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. Dokładnie wylepić formę ciastem. Dno ponakłuwać widelcem i formę z ciastem wsadzić do zamrażalki na 5 minut. 
  6. Zimne ciasto od razu wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec od 10 do 15 minut do uzyskania złotego koloru. wyjąć z piekarnika. 
  7. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową, następnie pokrojone w cienkie plasterki 2 pozostałe ząbki czosnku oraz pokrojone w plastry pomidory. Całość posypać pozostałym parmezanem i piec od 20 do 30 minut. 
  8. Po upieczeniu posypać świeżymi ziołami. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate