Składniki:
- 200 g makronu fettuccine lub spaghetti
- 250 g piersi z kurczaka w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 ml bulionu
- 60 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 30 g startego parmezanu
- 6 pokrojonych, suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- garść posiekanej pietruszki
- 1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i kostek i przeciąć pierś wzdłuż na pół na dwa cieńsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
- Dwie łyżki oleju wymieszać z wędzoną papryką oraz pieprzem cayenne i zamarynować w niej kurczaka.
- Na patelni dobrze rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i usmażyć kurczaka na głęboki rumiany kolor po ok. 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, odstawić.
- Ugotować makaron al dente. Odcedzić.
- Na tą samą patelnię wrzucić masło, podgrzać i dorzucić cebulę, następnie czosnek i podsmażyć ok 2 minuty. Dodać płatki chilli oraz suszone pomidory, podsmażyć kolejną minutę. wlać białe wino, odparować. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy i bulion, znowu chwilę podsmażyć i dodać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Usmażonego kurczaka pokroić w poprzek w paski.
- Do powstałego sosu dodać ugotowany makaron, pokrojonego kurczaka i starty parmezan. Wymieszać. Wierzch posypać świeżo posiekaną pietruszką. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz