Pikantny makaron z kurczakiem po włosku

 


Składniki:

  • 200 g makronu fettuccine lub spaghetti
  • 250 g piersi z kurczaka w temperaturze pokojowej 
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu
  • 60 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 
  • 30 g startego parmezanu
  • 6 pokrojonych, suszonych pomidorów z zalewy 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła 
  • garść posiekanej pietruszki
  • 1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę 
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i kostek i przeciąć pierś wzdłuż na pół na dwa cieńsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. 
  2. Dwie łyżki oleju wymieszać z wędzoną papryką oraz pieprzem cayenne i zamarynować w niej kurczaka. 
  3. Na patelni dobrze rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i usmażyć kurczaka na głęboki rumiany kolor po ok. 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni, odstawić. 
  4. Ugotować makaron al dente. Odcedzić. 
  5. Na tą samą patelnię wrzucić masło, podgrzać i dorzucić cebulę, następnie czosnek i podsmażyć ok 2 minuty. Dodać płatki chilli oraz suszone pomidory, podsmażyć kolejną minutę. wlać białe wino, odparować. Kolejno dodać koncentrat pomidorowy i bulion, znowu chwilę podsmażyć i dodać śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. 
  6. Usmażonego kurczaka pokroić w poprzek w paski. 
  7. Do powstałego sosu dodać ugotowany makaron, pokrojonego kurczaka i starty parmezan. Wymieszać. Wierzch posypać świeżo posiekaną pietruszką. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate