Składniki:
- 350 g makaronu penne
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 700 ml passaty pomidorowej
- 2 czerwone papryki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 szklanka startego na tarce parmezanu
- 3 łyżki masła
- 100 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
- 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 230 stopni z funkcją grill.
- Papryki wsadzić do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 20 minut dopóki papryki nie zrobią się czarne. Następnie wyjąć je i przykryć szczelnie folią aluminiową na ok. 10 minut. Ostudzić. Po tym czasie obrać paprykę ze skórki i pokroić w kostkę.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente i przelać zimną wodą na sicie. Odłożyć.
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, doprawić papryką ostrą i słodką oraz solą i pieprzem, wymieszać z 1 łyżką oliwy. Usmażyć mięso na patelni do zrumienienia, odstawić.
- Na tą samą patelnię wrzucić obrany i posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, wlać wino i odparować. Następnie wlać passatę, dodać masło gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, oregano, świeżo posiekaną bazylią i pietruszką, gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek mascarpone, połowę startego parmezanu i wymieszać.
- Do naczynia żaroodpornego wrzucić ugotowany makaron wraz z papryką, kurczakiem i sosem pomidorowym. Całość wymieszać, posypać pokrojoną drobno mozzarellą i pozostałym parmezanem. Piec w piekarniku ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach. Udekorować posiekaną bazylią.
Smacznego :)
makaron, pomidory, pomidorowy, bazylia, pietruszka, kurczak, penne, parmezan, mozzarella
makaron, pasta, pomidorowy, pomidory, papryka,
Komentarze
Prześlij komentarz