Zapiekanka makaronowa po włosku



Składniki:

  • 350 g makaronu penne
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 czerwone papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 szklanka startego na tarce parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  • 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 230 stopni z funkcją grill. 
  2. Papryki wsadzić do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku ok. 20 minut dopóki papryki nie zrobią się czarne. Następnie wyjąć je i przykryć szczelnie folią aluminiową na ok. 10 minut. Ostudzić. Po tym czasie obrać paprykę ze skórki i pokroić w kostkę. 
  3. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente i przelać zimną wodą na sicie. Odłożyć. 
  4. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, doprawić papryką ostrą i słodką oraz solą i pieprzem, wymieszać z 1 łyżką oliwy. Usmażyć mięso na patelni do zrumienienia, odstawić.
  5. Na tą samą patelnię wrzucić obrany i posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, wlać wino i odparować.  Następnie wlać passatę, dodać masło gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, oregano, świeżo posiekaną bazylią i pietruszką, gotować jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać serek mascarpone, połowę startego parmezanu i wymieszać. 
  6. Do naczynia żaroodpornego wrzucić ugotowany makaron wraz z papryką, kurczakiem i sosem pomidorowym. Całość wymieszać, posypać pokrojoną drobno mozzarellą i pozostałym parmezanem. Piec w piekarniku ok. 20 - 25 minut w 180 stopniach. Udekorować posiekaną bazylią. 
Smacznego :)

makaron, pomidory, pomidorowy, bazylia, pietruszka, kurczak, penne, parmezan, mozzarella

 makaron, pasta, pomidorowy, pomidory, papryka, 

Komentarze

Translate