Ciasteczka cytrynowo-kokosowe

 


Składniki:/ na ok. 15 ciastek

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła 
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Cytryny sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na tarce. Wycisnąć sok.
  2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy w misce z solą oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Cukier z żółtkiem oraz jajkiem ubić na jasną masę mikserem na najwyższych obrotach. 
  4. Nadal miksując, do masy jajecznej dolać słabym strumieniem przestudzone masło. Na koniec dodać otartą skórkę i sok z cytryny. 
  5. Nadal miksując masę dodać po łyżce wymieszane suche składniki. Gdy masa będzie gładka lub zbyt już gęsta, wyłączyć mikser. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Odstawić na ok. 20 minut. 
  6. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. 
  7. Z ciasta formować kulki odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze pudrze i układać na blasze w rzędach po 3 rzędy po 3 kulki w sporych odstępach od siebie. 
  8. Piec ok. 12 - 15 minut. Zdjąć z blachy. Kolejną partię można upiec na tym samym papierze do pieczenia. 
  9. Ciastka stwardnieją po przestudzeniu. 
Smacznego :) 



Komentarze

Translate