Składniki:/ na ok. 15 ciastek
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Cytryny sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na tarce. Wycisnąć sok.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną łączymy w misce z solą oraz proszkiem do pieczenia.
- Cukier z żółtkiem oraz jajkiem ubić na jasną masę mikserem na najwyższych obrotach.
- Nadal miksując, do masy jajecznej dolać słabym strumieniem przestudzone masło. Na koniec dodać otartą skórkę i sok z cytryny.
- Nadal miksując masę dodać po łyżce wymieszane suche składniki. Gdy masa będzie gładka lub zbyt już gęsta, wyłączyć mikser. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Odstawić na ok. 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C, blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta formować kulki odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze pudrze i układać na blasze w rzędach po 3 rzędy po 3 kulki w sporych odstępach od siebie.
- Piec ok. 12 - 15 minut. Zdjąć z blachy. Kolejną partię można upiec na tym samym papierze do pieczenia.
- Ciastka stwardnieją po przestudzeniu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz