Składniki:
- 300 g dyni
- 1 pomarańcza
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 saszetka budyniu śmietankowego
- powidła śliwkowe
Na bezy (duszki):
- 2 białka jaj
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Bezy:
- Białka jaj ubić na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier puder.
- Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać duszki okrągłą, gładką tylką (końcówką) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 60 do 80 minut w temperaturze 100 stopni, aż będą dobrze wysuszone. Wystudzić bezy.
- Czekoladę rozpuścić i za pomocą patyczka lub pałeczek do sushi, maczając je w czekoladzie zrobić oczy i buźkę.
Muffinki:
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 - 30 minut, do miękkości. Wystudzić
- Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć ok. 50 ml soku.
- Masło roztopić, następnie wystudzić.
- Wystudzony farsz dyni zmiksować z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus.
- Do wystudzonego masła dodać jajka, skórkę z pomarańczy oraz farsz dyniowy i roztrzepać rózgą do połączenia składników.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, budyń, cukier, szczyptę soli i wymieszać.
- Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia się składników.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Foremki ułożyć na blasze i wypełnić ciastem do ich 3/4 wysokości. Do każdego muffina dodać po łyżeczce powideł śliwkowych w sam środek. Wykałaczką można mus rozprowadzić po wierzchu tworząc fantazyjny wzorek. Muffiny piec ok. 30 minut do suchego patyczka.
- Na wystudzone muffiny położyć lub przykleić za pomocą czekolady, bezy duszki.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz