Muffiny dyniowo - pomarańczowe Halloween-owe

 

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 1 pomarańcza
  • 100 ml mleka 
  • 100 g masła 
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru 
  • 1 saszetka budyniu śmietankowego 
  • powidła śliwkowe 
Na bezy (duszki):
  • 2 białka jaj
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

Bezy:
  1. Białka jaj ubić na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier puder. 
  2. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać duszki okrągłą, gładką tylką (końcówką) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 60 do 80 minut w temperaturze 100 stopni, aż będą dobrze wysuszone. Wystudzić bezy.
  3. Czekoladę rozpuścić i za pomocą patyczka lub pałeczek do sushi, maczając je w czekoladzie zrobić oczy i buźkę. 
Muffinki:
  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 - 30 minut, do miękkości. Wystudzić 
  2. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce na drobnych oczkach i wycisnąć ok. 50 ml soku. 
  3. Masło roztopić, następnie wystudzić. 
  4. Wystudzony farsz dyni zmiksować z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus.
  5. Do wystudzonego masła dodać jajka, skórkę z pomarańczy oraz farsz dyniowy i roztrzepać rózgą do połączenia składników. 
  6. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, budyń, cukier, szczyptę soli i wymieszać. 
  7. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia się składników.  
  8. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  
  9. Foremki ułożyć na blasze i wypełnić ciastem do ich 3/4 wysokości. Do każdego muffina dodać po łyżeczce powideł śliwkowych w sam środek. Wykałaczką można mus rozprowadzić po wierzchu tworząc fantazyjny wzorek. Muffiny piec ok. 30 minut do suchego patyczka. 
  10. Na wystudzone muffiny położyć lub przykleić za pomocą czekolady, bezy duszki. 
Smacznego :) 

Komentarze

Translate