Składniki:
- 250 g dyni
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku dopieczenia
- olej do smażenia
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Dynie wydrążyć w razie potrzeby z pestek, pokroić w szersze paski (ze skórką), ułożyć skórką do dołu i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
- Przestygniętą dynię zmiksować blenderem na mus.
- W misce wymieszać puree z dyni, jajka, 2 łyżki oleju, jogurt i cukier.
- Do drugiej miski włożyć resztę suchych składników, wymieszać i przesiać do miski ze składnikami mokrymi. Całość wymieszać do połączenia się ciasta.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć po 1 pełnej łyżce ciasta na każdy placek.
- Podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą/dźemem.
Komentarze
Prześlij komentarz