Placki z dyni

 




Składniki:

  • 250 g dyni 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
  2. Dynie wydrążyć w razie potrzeby z pestek, pokroić w szersze paski (ze skórką), ułożyć skórką do dołu i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. 
  3. Przestygniętą dynię zmiksować blenderem na mus. 
  4. W misce wymieszać puree z dyni, jajka, 2 łyżki oleju, jogurt i cukier. 
  5. Do drugiej miski włożyć resztę suchych składników, wymieszać i przesiać do miski ze składnikami mokrymi. Całość wymieszać do połączenia się ciasta. 
  6. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, smażyć po 1 pełnej łyżce ciasta na każdy placek. 
  7. Podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą/dźemem. 
Smacznego :) 
 

Komentarze

Translate